Uw EPC stap voor stap

stap 1 - Verzamelen van gegevens

Tijdens de inspectie van je woning let de energiedeskundige op allerlei parameters om het rapport op te stellen.

Bepaalde parameters zijn echter niet altijd zichtbaar (bvb. weggewerkte dakisolatie bij een ingerichte zolder). In dat geval mag je bewijsstukken voorleggen, zoals facturen en leveringsbonnen, een bouwplan, lastenboeken, foto’s, enzovoort.

De verslaggever duidt op de aanstiplijst aan welke documenten hij van jou ontvangt voor de opmaak van het EPC. Die aanstiplijst moet je ondertekenen om discussie achteraf te vermijden.

Wat als je geen bewijsstukken kan voorleggen? Geen probleem, niet alle documenten zijn vereist. Maar ze dragen wel bij tot een optimale berekening van de energieprestatie.

Hier vindt je de aanstiplijst VEKA terug.

stap 2 - Analyse van de woning

Naast het inkijken van de beschikbare documenten, zal de EPC keurder het pand ook inspecteren om zo alle info te verzamelen die nodig is voor de EPC keuring. Zo let hij op het type verwarmingssysteem en het sanitair systeem om water te verwarmen, de aanwezigheid van een ventilatiesysteem, zonnepanelen, …

De EPC verslaggever bepaalt verder het beschermd volume, neemt foto’s als bewijs, …

Hij houdt ook rekening met het type woning: studio, appartement, rijhuis, halfopen woning of open bebouwing.

stap 3 - Verwerking gegevens

Op basis van alle verzamelde gegevens stelt de energiedeskundige het EPC-attest op waarin het pand een energiescore krijgt toegekend.

Zo krijgen de toekomstige bewoners een idee van de energiezuinigheid en dus de mogelijke energiekosten van je pand.

stap 4 - Afleveren EPC

Uw EPC-attest wordt gefinaliseerd en wordt digitaal afgeleverd in pdf-formaat. Het EPC verschijnt eveneens in uw woningpas.