Wanneer heb ik een EPC nodig ?

 

Een EPC wordt opgemaakt per gebouweenheid of voor de gemeenschappelijke delen van een gebouw bestaande uit kleinere gebouweenheden.

Onder gebouweenheid verstaat men elk gebouw dat beschikt over een eigen afsluitbare toegang met alle voorzieningen om zelfstandig te kunnen functioneren. Voor een woning zijn dat bijvoorbeeld een woonruimte, een keuken, badkamer en toilet. Delen twee woningen een keuken dan functioneren ze beiden niet zelfstandig en is er dus sprake van slechts één gebouweenheid met één EPC certificaat voor beide woningen samen. Voor een handelsruimte zijn dit ruimtes specifiek aan haar functie en (meestal) sanitaire voorzieningen.

Als je een woning of pand gaat verkopen of verhuren, dan heb je een EPC attest nodig uiterlijk vanaf het moment dat het te koop of te huur wordt aangeboden. Ook bij het aanvragen van bepaalde soorten subsidies of financieringen kan een EPC nodig zijn.

Voor gebouwen met bestemming industrie en landbouw dient geen EPC te worden opgemaakt

Indien u niet zeker bent over de hoofdbestemming van uw gebouw, het EPC-pedia van de Vlaamse Overheid wijst u de weg.

De EPC-wegwijzer van het VEKA, het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, laat toe om aan de hand van enkele vragen meteen te weten of je in jouw specifieke situatie een EPC nodig hebt.

 

Wie maakt het EPC op ?

 

Een EPC voor woongebouwen en kleinere handelsruimtes wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A, erkend door het VEKA, het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Een energiedeskundige type A maakt EPC’s op van zowel residentiële als kleine niet-residentiële gebouw(del)en, alsook de gemeenschappelijke delen van een gebouw met meerdere gebouweenheden.

Het EPC voor grotere niet residentiële gebouwen wordt opgemaakt door een energiedeskundige type D.

 

Wat staat er op een EPC ?

 

Het certificaat biedt uitvoerige informatie over de energieprestaties van een pand met een overzicht van de samenstelling van de verschillende schildelen (waaronder vloeren, muren, daken, ramen en deuren) en kenmerken van de installaties die instaan voor de verwarming, koeling en ventilatie.

Het certificaat vermeldt ook tal van aanbevelingen van ingrepen die de energieprestatie van het pand kunnen verbeteren met een prijsindicatie van de uit te voeren werken.

Het doel van het EPC is om mensen bewust te maken van de energie-efficiëntie van een woning of gebouw en hen te helpen bij het nemen van stappen om het energieverbruik te verminderen en kosten te besparen.

 

Hoelang is een EPC geldig ?

 

Het huidige EPC, en elk EPC dat sinds 2019 werd opgemaakt, is 10 jaar geldig. Een EPC opgemaakt vóór 2019 en dat nog geldig is mag enkel worden gebruikt voor verhuur, niet voor verkoop.

Een uitzondering is het zogenaamde EPC Bouw dat wordt afgeleverd bij een EPB-aangifte. Die van vóór 2019 mogen wel nog voor verkoop worden gebruikt.

Meer over de geldigheid van een EPC leest u op deze pagina van de Vlaamse Overheid.